Maisto prekių žymėjimo pasikeitimai
Europos Sąjungos maisto prekių klientų informavimoTaisyklės, įsigaliojusios 2011 metais, nuo 2016 gruodžio tampa privalomomis. Tai didžiausi per paskutinius 30 metų maisto prekių žymėjimo pakeitimai, kurie reikalauja keisti etikečių formatą ir turinį.
ES maisto prekių žymėjimo taisyklės yra 46 puslapių dokumentas, kuriame detaliai išvardinti visi reikalavimai ir galimi atvejai.
Pagrindiniai pasikeitimus pagal direktyvą ES 1169/2011, kuriuos reikėtų žinoti:
- nurodoma pagerinti informacijos etiketėse įskaitomumą (minimalus privalomos informacijos šrifto dydis);
- aiškus ir suderintas alergenų pateikimas (pvz., sojos, riešutų, gluteno, laktozės) įpakuotų produktų etikečių bendrame ingradientų sąraše (nurodoma šriftų tipai, fono spalva);
- privaloma informacija apie alergenus nepakuotiems produktams, įskaitant restoranus ir kavines;
- reikalavimas pateikti pakuotų produktų etiketėse informaciją, susijusią su mityba: energetinė vertė, riebalų kiekis, sočiosios riebalų rūgštys, karbohidratai, cukrus, proteinai ir druska;
- privaloma nurodyti šviežios mėsos (kiauliena, aviena, ožkiena ir paukštiena) kilmę;
- tie patys reikalavimai etiketėms galioja tiek parduodant parduotuvėse, tiek ir nuotolinėje prekyboje ar e-komercijoje;
- ingradientų sąraše turi būti nurodomos dirbtinai sukurtos nanomedžiagos;
- konkreti informacija apie augalinės kilmės perdirbtų aliejus ir riebalus;
- sugriežtintos taisyklės, kad išvengti pirkėjų klaidinimo;
- turi būti pateiktas naudojamų ingradientų pakaitalų sąrašas;
- aiškiai nurodoma informacija apie „apdorotą mėsą“ ar „apdorotą žuvį“;
- aiškiai nurodyta, kad produktas atšildytas;
Etiketės
Etiketė – tai, į ką pirmiausia atkreipiame dėmesį pirkdami, kai paimame prekę nuo lentynos. Ji duoda pirmą įspūdį apie gamintoją ir produktą, ypač jei ją matome pirmąkart. Etiketė turi būti patraukli, spalvinga ir įdomi pirkėjui, bet kartu ji turi atitikti ir įstatymais numatytus reikalavimus, tokius kaip ES Direktyva Nr.1169/2011, įsigaliosianti nuo 2016 gruodžio. Kaip gamintojas ar pardavėjas Jūs esate situacijoje, kai kuriant dizainą ir spausdinant etiketes reikia rasti balansą tarpo patrauklumo ir informatyvumo. Kaip tai pasiekti su mažiausiomis išlaidomis ir didžiausiu efektyvumu? Ko galima tikėtis iš pagrindinio etikečių ruošimo ir spausdinimo įrankio – tam skirtos programinės įrangos?
- Pirmiausia, kad programinė įranga nereikalautų programavimo žinių. Jūs neprivalote priimti į darbą programuotojo vien dėl etikečių spausdinimo. Etikečių kūrimo ir spausdinimo įrankis turi būti patogus. Jūsų darbuotojai turi kuo mažiausiomis pastangomis gauti patį geriausią rezultatą.
- Kurti skirtingus šablonus kiekvienam produktui ar receptui yra daug laiko reikalaujantis procesas. Daugiausia laiko užima šablonų skirstymas į katalogus, individualių duomenų įvedinėjimas bei tikrinimas, ar nebuvo padaryta klaida. Pasirinkite įrankį, kuris leistų lengvai tvarkyti duomenis bei valdyti šablonų paruošimo ir spausdinimo procesą.
- Profesionalus etikečių paruošimo ir spausdinimo įrankis neturi būti vienadienė investicija. Šiai dienai svarbu, kad jūsų verslas neturėtų problemų dėl ES reikalavimų maisto produktų etiketėms. Rytoj bus kiti iššūkiai – tai gali būti nauji klientų reikalavimai ar taisyklės šalių, kurios nepriklauso ES. Investuojant į įrangą etiketėms, šitai reikėtų įvertinti.